Stockholm

Guide till Stockholm

Stockholms Tunnelbana

Stockholms tunnelbana är en av de äldsta tunnelbanorna i världen, och dess historia sträcker sig tillbaka till 1930-talet. När Örbybanan öppnade år 1930, blev det tydligt att en tunnelbana var nödvändig för att effektivisera stadens kollektivtrafiksystem. Södertunneln, stadens första underjordiska tunnelbana, invigdes 1933 och var en del i omvandlingen av spårvägarna i södra Stockholms förorter till en tunnelbana.

Trafiken på tunnelbanan utfördes till en början med det som idag kallas premetro, vilket innebär helt separerad trafik med spårvagnar delvis i tunnel. De ursprungliga tre stationerna på Södermalm – Slussen, Södra Bantorget (numera Medborgarplatsen) och Ringvägen (numera Skanstull) – skyltades vid entréerna med ett "T" i en cirkel. På vingar på var sin sida om T-et stod orden TUNNEL och BANAN.

Arkitekt för de två första underjordiska stationerna "Ringvägen" och "Södra Bantorget" var Holger Blom, som lät sig inspireras av Berlins U-bahnstationer. Stationerna hade delvis synliga stålkonstruktioner strax under gatunivån och väggarna klädda i ljusgult kakel.

Under 1940-talet tog Stockholm beslutet att gå vidare med utbyggnaden till ett storskaligt tunnelbanesystem, och det var stadsbyggnadsborgarrådet Yngve Larsson som var den främste arkitekten bakom denna lösningsstrategi. Beslutet grundades på planerna från 1930 års trafikkommitté och 1940 års utredning Tunnelbanedelegerade, och innebar att den södra förortsbanan skulle förlängas till Norrmalm och där kopplas samman med den västra genom en tunnel under Sveavägen. Debatten om tunnelbanan var omfattande, men satsningen på en storskalig tunnelbana kunde genomföras i tämligen stor enighet mellan de inflytelserika aktörerna i staden.

Idag är Stockholms tunnelbana ett av de mest välutvecklade tunnelbanesystemen i världen, med tre huvudlinjer (grön, röd och blå) och 100 stationer. Tunnelbanan har spelat en avgörande roll för Stockholms utveckling och tillväxt, och är fortfarande en viktig del av stadens kollektivtrafiksystem.

4 Mar 2023

Välkommen till Stockholmsguiden. Här hittar du alla möjliga bra tips på saker att ta sig för i Stockholm.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.